

Tesisat Teknoljisi ve İklimlendirme Alanı
TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI
ALANIN AMACI
Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme; ülkemizde ve dünyada hızla yayılan, teknoloji olarak sürekli gelişen ve yeniliklere açık bir alandır.Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı; insan hayatı için yaşamsal önem taşıyan suyun şartlandırılmasını ve tüketimini, yaşam için sağlıklı, konforlu ortam şartlarının oluşturulmasını amaç edinmiştir.Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı, öğrencileri mesleğin yeterliliklerini sahip, teknisyenler olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır.Ülkemizde nüfus artışına paralel olarak başta konut olmak üzere, okul, hastane, iş merkezi vb. yapıların üretimi hız kazanmıştır. Bu bağlamda; sıhhi tesisat işleri, armatür, vitrifiye ve tesisat gereçleri üretimi ve montajı, ısıtma ve doğalgaz tesisatları, merkezi ve bireysel iklimlendirme sistemleri, ev ve ticari tip ısıtma ve soğutma cihazları üretimi ve servis işlerinde de ciddi anlamda artış vardır.Doğalgazın kullanıma başlamasıyla bu meslekte iş bulma imkânı daha da artmıştır. Ülkemizde doğalgazın hızla yayılmasından dolayı büyük oranda istihdam açığı doğmuştur. Ayrıca gaz yakan cihazların imalatını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemeleri ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri de bu alanda çok sayıda eğitimli servis elemanı ihtiyacını gündeme getirmiştir. Yabancı dil bilen ve mesleği konusunda kendini yetiştiren tesisatçıların yurt dışında da iş bulma imkânı vardır.
Günümüzde konfor şartlarının oluşturulmasında standart donanım haline gelmiş ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazların üretiminden tutun da, servis hizmetleri ile büyük hacimli binalara ısıtma, soğutma ve havalandırma tesislerinin kurulması ve işletilmesi Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı'nın önemli iş kollarındadır. Bu anamda mesleğimiz çok geniş bir istihdam alanına hitap etmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme tesisatçıları; çalışmalarını hem kapalı mekânlarda hem de açık alanlarda ve her türlü iklim koşullarında yürütürler. Delici, kesici, yanıcı aletlerin kullanıldığı çalışma ortamında sağlık ve güvenlik kurallarına uymak ve dikkatli çalışmak gerekmektedir. MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER Meslek elemanları diğer sektörlerdeki çalışanlarla ve müşterilerle sağlıklı etkileşimde bulunmalı ve görevlerini meslek ahlâkına uygun olarak yürütmelidirler.Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme mezun olanlar diploma, iş yeri açma belgesi ve az sermaye ile kendi işletmelerini açabilirler.Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanından mezun olanlar, gerek ülkemizde gerekse yurt dışında geniş bir alanda iş bulma imkânı mevcuttur, Bu doğrultuda laboratuvar ve atölyelerde, teknik bilgiler verilmekte ve uygulamalar yapmaktadır.10. sınıftan itibaren mesleki eğitim verilmekte, başarı düzeyi ve yeteneğe göre 11. Sınıfta dallara ayrılarak uzaklaşılmaktadır. ALANDA BULUNAN DALLAR YAPI TESİSAT SİSTEMLERİ DALI: Bu dalda Sıhhi tesisat, atık su tesisatı, Isıtma tesisatı, Yangın tesisatı, Doğalgaz bina iç tesisatı ile ilgili, proje, montaj, bakımı onarım ve işletilmesini yapma yeterlilikleri kazandırılan daldır. İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ DALI: Bu dalda ev ve ticari tip klima cihazları, havalandırma sistemleri, Isı pompası uygulamaları ve Endüstriyel sistemler ile ilgili proje, montaj, bakımı onarım ve işletilmesini yapma yeterlilikleri kazandırılan daldır.
|
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında,
2. Yakıcı cihazların servislerinde,
3. Fabrikaların kazan dairelerinde,
4. Doğal gaz taahhüt firmalarında,
5. Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında,
6. Klima servislerinde,
7. Soğuk hava depolarında,
8. Frigorifik araç ve araç klima servislerinde,
9. Beyaz eşya servislerinde,
10. Eğitim aldığı dal ile alakalı kamu kurumlarında ve özel işletmelerde çalışabilirler.
ÜNİVERSİTE İMKANLARI
Üniversite sınavından alınan puana ilave olarak, METOK sistemiyle ek puan verilerek alan ile ilgili 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans programlarına yerleştirilir.Ayrıca üniversite sınavında yeterli puan alındığı takdirde istenilen 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans programlarında eğitim almalarında her hangi bir engel yoktur.
ÖĞRENCİ YETERLİLİKLERİ:
Çalışmaya yönelik bedensel engeli olmayan, romatizma, kalp, epilepsi, sara vb. gibi nöbetli hastalıkları bulunmayan, Ortaokul eğitimini tamamlamış her öğrencimiz bu bölüme kayıt yaptırabilirler.
3. Fabrikaların kazan dairelerinde,
4. Doğal gaz taahhüt firmalarında,
5. Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında,
6. Klima servislerinde,
7. Soğuk hava depolarında,
8. Frigorifik araç ve araç klima servislerinde,
9. Beyaz eşya servislerinde,
10. Eğitim aldığı dal ile alakalı kamu kurumlarında ve özel işletmelerde çalışabilirler.