

Makine Teknolojisi Alanı
ALANIN AMACI
Makine Teknolojisi alanı, ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir; alanın getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır.
Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.
Makine Teknolojisi alanında; Makine Teknolojileri uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.
1.Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalı BU ALANDAKİ MESLEKLER Endüstriyel Kalıpçılık, Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme, Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı, Makine Bakım Onarımı, Bilgisayarlı Makine İmalatı, Mermer İşleme 1-Bilgisayarlı Makine İmalatçısı
|
Görevleri
- Teknik resim çizmek,
- Temel imalat ve montaj işlemleri yapmak,
- Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak,
- Takım yolları oluşturmak ( Sayısal kod üretmek),
- CNC tezgâhlarını kullanmak,
- İş güvenliği kurallarına uymak,
- İş organizasyonu ve planlama yapmak,
- Çalıştığı makinelerin bakım ve onarımını yapmaktır.
2-Makine Bakım Onarımcısı
Tanımı
Tezgâh kurulumunu yapan, tezgâhların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgâh ve makinelerin periyodik bakımlarını yapan, nitelikli kişidir.
Görevleri
- Sistemi çalışır durumda tutmak,
- Makinelerin periyodik bakımını yapmak,
- Arıza tespiti yapmak,
- Onarım yapmak,
- Makine yerleşimi yapmak,
- Makine montajı yapmak,
- Meslekî gelişim ve sanayicilere rehberlik yapmak,
- Temel tesviye işlemleri yapmak,
- Elektrik ve elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapmak,
- Hidrolik-Pnömatik sistemlerin bakım ve onarımını yapmak,
- Gerektiğinde bakım ve onarım için aparat tasarımı yaparak uygulamak,
- Sistemi işletmeye almak,
- Bakım kataloğunu incelemek,
- İş organizasyonu ve planlama yapmak,
- İş güvenliği kurallarına uymaktır.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER.
Makine teknolojisi elemanı olmak isteyenler; soyut düşünebilen, el göz ve kulak koordinasyonunu sağlayan, sabırlı, ekip çalışmasına yatkın olan, çevreye duyarlı, araştırmacı, mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eden, iş disiplini ve meslek ahlakına sahip prensipli kişiler olmalıdır.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bilgisayarlı makine imalatçısı;
İyi aydınlatılmış, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, gürültülü, kapalı atölye veya fabrika ortamlarında çalışır. Ortamın aydınlatma ve havalandırılmasına özen gösterilerek iş güvenliği, işçi sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır.
Makine bakım onarımcısı;
İyi aydınlatılmış fabrika ve atölye ortamlarında çalışır. Genellikle bireysel çalışılır. Çalışma ortamları zaman zaman gürültülü olabilir. Çalışma saatleri iş yoğunluğuna göre değişebilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bilgisayarlı makine imalatçısı;
Her türlü makine imalatı yapan fabrikalarda, atölyelerde, otomotiv sektöründe, gemi makinelerinde, talaşlı imalatta, makine bakım ve onarımcısı ve montaj elemanı olarak iş bulma imkânlarına sahiptirler. Kendi işletmelerini de kurabilirler.
Makine bakım onarımcısı;
Makine imalatı yapan fabrikalarda, makine satış hizmeti veren firmalarda, işletmelerin bakım onarım, servis, montaj vb. birimlerde iş bulma imkânına sahiptirler. Kendilerine ait tamir ve bakım servisi de kurabilirler.